Razlog velike potrošnje piva leži u činjenici da pivo poseduje niz blagotvornih svojstava. Pivo osvežava, nadoknađuje organizmu neophodnu vodu i minerale, ali sadrži i čitav niz drugih sastojaka koji doprinose poboljšanju opšteg stanja organizma i čine da se onaj koji ga popije “oseća bolje“.

Pivo poseduje niz fizioloških i terapeutskih svojstava i ako se unosi u umerenoj količini povoljno deluje na organizam. Istovremeno opušta i stimuliše, olakšava san i poboljšava apetit. Proizvodnja piva ima hiljadugodišnju tradiciju. Proizvodnja je od kućne radinosti izrasla u organizovanu i razvijenu industriju koja proizvodi nekoliko stotina različitih tipova piva.

 

image2

Napitak sličan pivu pojavio se tek onda kada je logika potrebe za čuvanjem namirnica naterala primitivnog čoveka da melje žito, meša ga sa vodom, formira testo i dalje ga suši, kako bi ga mogao jesti onda kada nema druge hrane. Verovatno pukim slučajem, gusta kaša napravljena od izdrobljenog žita, zaboravljena u nekom kutku, pretrpela je alkoholno i/ili mlečno-kiselinsko vrenje dajući napitak, do tada nepoznat. Prvi pisani tragovi o spravljanju piva vezuju se za period 4000 godina p.n.e. i civilizaciju Sumera.

Razvoj piva od Sumera vodi preko drevnog Egipta, i Evrope i proizvodnje u manastirima na mestu današnje Nemačke do Amerike i Australije. Danas, pivska industrija je globalni biznis koji se sastoji od više dominantnih multinacionalnih kompanija i više hiljada malih proizvođača.

Poslednjih decenija, u svetu sve popularniji način proizvodnje piva jeste kraft pivarstvo “craftbrewing”. Definicija kraft pivarstva glasi: “craft pivo je pivo koje je napravljeno od strane malog, nezavisnog i tradicionalnog proizvođača. Takve pivare generalno karakteriše fokusiranje na integritetu i kvalitetu sastojaka, posebno izraženom ukusu i tehnikama spremanja piva”.

 

image1

Danas postoje dve glavne vrste piva: Ejl (Ale) i Lager.

Glavna razlika između ova dva piva se ogleda u nivou temperature na kojoj sladovina fermentira. Ejlovi fermentiraju na višoj temperaturi ( 18C-24C) dok Lageri fermentišu na nižim temperaturama (7C-13C). Druga razlika se ogleda u korišćenju kvasca u procesu spravljanju piva. Za pravljenje Ejla se koriste kvasci koji fermentiraju na vrhu i plutaju pri površini piva prvih par dana a kasnije se umiruju pri dnu, dok za spremanje Lagera koriste se oni koji fermentiraju na dnu.

Treba navesti da postoji i Lambik (Lambic) pivo, koje je mnogo manje popularno od ova dva glavna tipa. Za spremanje ovog piva koriste se divlji kvasci.

Ejl su slatka, ukusna piva. Dolaze u više boja od svetlo zlatne do tamno braon u zavisnosti od slada koji se koristi.

Lager je vrsta piva koja ima čist, filtriran ukus zahvaljujući fermentacionom procesu u kome kvasci padaju na dno.

Iako postoje dva bazična tipa piva, brojne druge posebne vrste piva se proizvode koristeći različite vrste mešavina sastojaka i ukusa. Voće, začini i povrće se dodaju i u Ejlove i u Lagere kako bi se proizvelo pivo posebnog ukusa.

 

VRSTE ČAŠA

http://minipivare.rs/wp-content/uploads/2014/10/beer1.png
Pint

Pomalo cilindrična uz blagi ugao i sa širokim ustima. Postoje dvije standardne veličine, 16-unca ili 20-unca Imperial (Nonic), koji ima blagi greben prema vrhu.

Prednosti:

Jeftina za pravjenje. Jednostavan za skladištenje. Lako se pije iz nje.

http://minipivare.rs/wp-content/uploads/2014/10/beer2.png
Weizen

Ništa nije bolje služilo svoje Weizenbier (pšenično pivo) od autentične bavarske Weizen čaše. Ove stilom naočite čaše, sa svojim tankim zidovima i pozamašnom dužinom ističu boju piva.

Prednosti:

Specijalno proizvedena da istakne volumen i boju.

http://minipivare.rs/wp-content/uploads/2014/10/beer3.png
Snifter

Koristi se za rakiju i konjak. Širokog ugla i sa dugačkom drškom koja se sužava čini je savršenom za hvatanje arome jakih piva. Veličine mogu biti razne, ali sve omogućavaju isti doživljaj.

Prednosti:

Zadržava i poboljšava isparljive komponente.

http://minipivare.rs/wp-content/uploads/2014/10/beer4.png
Stange

Tradicionalna njemačka čaša, Stange znači „štap“. Ova visoka, vitka cilindrična čaša koriste se za služenje osjetljivijih piva, i pojačava nijanse slada. Može se zameniti sa Tom Collins čašom.

Prednosti:

Veća koncentracija isparljivih komponenti.

http://minipivare.rs/wp-content/uploads/2014/10/beer8.png
KRIGLA

Teška, čvrsta, velika i sa ručkom, krigla je zabavan i ozbiljan komad stakla koji dolazi u raznim veličinama i oblicima. Seidel je njemačka krigla, a Stein je ekvivalent koji tradicionalno ima poklopac.

Prednosti:

Lako se pije iz. Drži puno volumena.

http://minipivare.rs/wp-content/uploads/2014/10/beer6.png
Goblet

Veličanstven komada rada, varira od delikatnog i dugog (pehar) do teškog sa debelim zidovima (kalež). Takođe mogu imati svoje naplatke ispletene od srebra ili zlata, ili tešku skulpturu za dršku.

Prednosti:

Lepa za oči. Dizajniran kako bi održali glavu. Širokog grla za duboke gutljaje.

http://minipivare.rs/wp-content/uploads/2014/10/beer7.png
TULIP

Tulipan čaša koristi se većinom za pivo iz boce, a u kaležu se može posluživati i točeno i flaširano pivo, prije svega teške vrste, poput Bocka, Märzena, Portera i Stouta.

Prednosti:

Poboljšava ispraljive komponente, i podržava penušanje pene.

http://minipivare.rs/wp-content/uploads/2014/10/beer5.png
Pilsner

Obično visoka, vitka i sužava 12-unca staklo, ponekad u obliku trube koja beleži penušavu penu i boje koje se zadržavaju u glavi čaše. Pokal je Evropska Pilsner čaša sa drškom.

Prednosti:

Pokazuje boju, jasnoću i gaziranost. Povećava isparljive komponente.